[Name : Nurul Syafiqah Bt Ahmad Agus.
Years: Seventeen in 2013.
Colour fav. : blue and pink.
Likes : drawing/writing,
read novel,
cleaning house,
singing,
fotografi,
daydreaming,
sports,
all of nuts
blogging.
Dosn't : chocolate but i like vanila,
a doll,
touch my stuf,
ccoking but i can cooked,
stalker,
liars/cheater,
someone messy,
hot tempred.]
Nuts?
Selasa, 3 Disember 2013 • 8:39 PTG • 0 comments
Assalamualaikum semua ! hai ^^ good morning
Sebenarnya dah ramai orang sekeliling ika 'macam' pelik ika makan kacang? hoho bunyi macam 'pelik' jugak lah... eh,kacang memang sedap woo! mybe mewarisi ayah ika yang suka makan kacang berbanding ibu ika yang alergic dengan kacang. ''kenapa kau suka makan kacang ek?" kata-kata ni yang paling pelik pernah ika dengar... mungkin ini jawapan yang 'sesuai' "sebab aku ada gigi lah~" erk! actually ika nak share sikit benefits variety of nuts :
(bytheway--->kacang ni macam cartoon chip n dale )
Walnut
Anda
penggemar walnut? Kacang walnut memang lazat terutamanya jika dinikmati
bersama coklat. Ia mengandungi magnesium, fosforus, beta karotena,
linoleic acid, dan phytosterosis. Kacang walnut dikatakan dapat membantu
mengurangkan gejala darah beku selain berperanan dalam mengurangkan
rasa kegatalan atau radang pada kulit. Selain itu, menikmati kacang
walnut juga mampu membantu melahirkan rasa tenang dan santai pada tubuh
terutamanya di waktu stress.
(salah satu favourite ku)
Kacang hazel (hazel nuts)
Kacang
hazel juga adalah di antara kekacang yang menjadi pilihan utama. Ia
juga sering dijadikan bahan utama di dalam biskut dan coklat. Kacang ini
bukan sahaja enak dinikmati tetapi turut memberikan menafaat pada
tubuh.
Pengambilan
kacang hazel dalam diet anda amat baik bagi membantu kelancaran sistem
pencernaan anda. Selain itu ia juga bermanfaat dalam memberina kekuatan
tulang dan gigi seterusnya membantu mencegah risiko diserang kanser.
Antara nutrisi yang dibekalkan oleh kacang hazel adalah seperti thiamin,
magnesium, beta-sitosterol, dan phytosterol.
Kacang gajus
Kacang
gajus adalah di antara jenis kekacang. Ia kaya dengan kandungan
protein, karbohidrat, zat besi, magnesium, fosforus, Vitamin K dan
phystosterol. Ia bermanfaat sebagai bahan antiseptik iaitu melindungi
tubuh dari serangan virus dan kuman. Kacang gajus juga bermanfaat dalam
membantu mengekalkan kesihatan kulit, kuku, rambut dan melindungi
jantung.
Kacang badam (Almond Nuts)
Kacang
badam adalah di antara kekacang yang bertindak sebagai bahan
anti-oksidan. Ia juga kaya dengan kandungan magnesium, fosforus,
riboflavin, Vitamin E, phytosterol dan beta-sitosterol. Antara manfaat
kacang badam ini adalah ia membantu mengurangkan risiko diserang
penyakit jantung, membantu menguatkan tulang dan gigi.
Kacang Merah
1-->Kacang merah dapat meningkatkan energy kerana tinggi kandungan zat besi.
Makanan ini mengandung banyak zat besi yang merupakan sumber utama yang
diperlukan untuk meningkatkan metabolisme dan energytubuh. Kacang
merah juga membantu sirkulasi oksigen ke seluruh tubuh.
2--> Makanan ini baik dikonsumsi bagi mereka yang ingin mengontrol berat badan karena memberi rasa kenyang yang lebih lama dan menjaga gula dalam darah serta menurunkan tingkat metabolisme.
4--> Baik untuk otak
Kacang merah menawarkan manfaat
yang luar biasa bagi otak. Makanan ini mengandung banyak vitamin K yang
menyediakan nutrisi penting untuk otak dan sistem saraf.
5. Sumber vitamin
Kacang
merah juga merupakan sumber yang baik untuk vitamin B, yang penting
untuk sel-sel otak. Vitamin ini memelihara saraf otak dan sel-sel yang
mencegah penyakit yang terkait usia seperti Alzheimer.
6--> Mempermudah buang air besar
Serat yang hadir
dalam kacang merah dapat membantu mempertahankan gerakan usus yang
sehat. Jika dimakan dalam jumlah yang tepat, kacang merah membantu
membersihkan saluran pencernaan. Buang air besar secara teratur
berhubungan dengan rendahnya risiko kanker usus besar.
7--> Kardiovaskular
Kacang merah juga mengandung
banyak magnesium dan serat yang bertanggung jawab untuk menurunkan kadar
kolesterol jahat. Ingin terhindar dari risiko stroke, serangan jantung,
dan penyakit pembuluh darah perifer? Makan kacang merah!
Kacang
merah sangat baik untuk kesehatan tubuh Anda, terutama jantung. Namun
ingat, sesuatu yang dikonsumsi secara berlebihan akan berdampak buruk
pada tubuh.
Kacang Tanah
Kacang tanah membantu meningkatkan kemampuan jantung serta menurunkan risiko penyakit koroner.
Kacang tanah mengandungi Omega 3 dan Omega 9. Dalam satu auns kacang tanah terdapat kira-kira 18g Omega 3 dan 17g Omega 9.
Kacang tanah turut
mengandungi fitosenol yang dapat membantu menurunkan kadar kolesterol
serta kadar trigliserida iaitu dengan cara menghalang penyerapan
kolesterol daripada makanan yang dialirkan di dalam darah serta
mengurangkan penyerapan kembali kolesterol dari hati di samping mengawal
HDL kolesterol.
Kacang tanah juga
mengandungi arginin yang dapat merangsang tubuh untuk menghasilkan
nitrogen monoksida yang berfungsi untuk melawan bakteria tuberkulosis.
Kajian turut
menunjukkan bahawa kacang tanah juga dapat menjadi penurun tekanan darah
tinggi dan kandungan kolesterol dalam darah.
Ia berkesan untuk melegakan penyakit hemofilia atau kecenderungan mudah berdarah, penyakit keputihan dan insomnia.
Minyak dari kacang tanah adalah sumber terbaik untuk mencuci bahagian
perut. Menambahkan kandungan susu badan untuk para ibu
yang menyusukan bayinya, mereka digalakkan untuk mengambil kacang tanah
yang dipanggang bersama susu kambing.
Kacang tanah juga dipercayai mengandungi
bahan-bahan semula jadi yang dapat membina daya ketahanan tubuh untuk
menentang penyakit batuk kering.
Mereka yang makan kacang tanah satu
hingga empat kali seminggu dapat mengurangkan sekurang-kurangnya 25
peratus risiko penyakit jantung koronori jika dibandingkan mereka yang
hanya sekali atau kurang memakannya.
Selain berfungsi sebagai enzim, niasin turut membantu menurunkan kadar kolesterol darah.
#WOW! look at that...geramnya ><
( Namun begitu, bagi
mereka yang menghidapi kanser payudara serta mempunyai masalah kulit
berjerawat atau akne dinasihatkan agar berhenti makan kacang tanah.)
Selasa, 3 Disember 2013 • 8:39 PTG • 0 comments
Assalamualaikum semua ! hai ^^ good morning
Sebenarnya dah ramai orang sekeliling ika 'macam' pelik ika makan kacang? hoho bunyi macam 'pelik' jugak lah... eh,kacang memang sedap woo! mybe mewarisi ayah ika yang suka makan kacang berbanding ibu ika yang alergic dengan kacang. ''kenapa kau suka makan kacang ek?" kata-kata ni yang paling pelik pernah ika dengar... mungkin ini jawapan yang 'sesuai' "sebab aku ada gigi lah~" erk! actually ika nak share sikit benefits variety of nuts :
(bytheway--->kacang ni macam cartoon chip n dale )
Walnut
Anda
penggemar walnut? Kacang walnut memang lazat terutamanya jika dinikmati
bersama coklat. Ia mengandungi magnesium, fosforus, beta karotena,
linoleic acid, dan phytosterosis. Kacang walnut dikatakan dapat membantu
mengurangkan gejala darah beku selain berperanan dalam mengurangkan
rasa kegatalan atau radang pada kulit. Selain itu, menikmati kacang
walnut juga mampu membantu melahirkan rasa tenang dan santai pada tubuh
terutamanya di waktu stress.
(salah satu favourite ku)
Kacang hazel (hazel nuts)
Kacang
hazel juga adalah di antara kekacang yang menjadi pilihan utama. Ia
juga sering dijadikan bahan utama di dalam biskut dan coklat. Kacang ini
bukan sahaja enak dinikmati tetapi turut memberikan menafaat pada
tubuh.
Pengambilan
kacang hazel dalam diet anda amat baik bagi membantu kelancaran sistem
pencernaan anda. Selain itu ia juga bermanfaat dalam memberina kekuatan
tulang dan gigi seterusnya membantu mencegah risiko diserang kanser.
Antara nutrisi yang dibekalkan oleh kacang hazel adalah seperti thiamin,
magnesium, beta-sitosterol, dan phytosterol.
Kacang gajus
Kacang
gajus adalah di antara jenis kekacang. Ia kaya dengan kandungan
protein, karbohidrat, zat besi, magnesium, fosforus, Vitamin K dan
phystosterol. Ia bermanfaat sebagai bahan antiseptik iaitu melindungi
tubuh dari serangan virus dan kuman. Kacang gajus juga bermanfaat dalam
membantu mengekalkan kesihatan kulit, kuku, rambut dan melindungi
jantung.
Kacang badam (Almond Nuts)
Kacang
badam adalah di antara kekacang yang bertindak sebagai bahan
anti-oksidan. Ia juga kaya dengan kandungan magnesium, fosforus,
riboflavin, Vitamin E, phytosterol dan beta-sitosterol. Antara manfaat
kacang badam ini adalah ia membantu mengurangkan risiko diserang
penyakit jantung, membantu menguatkan tulang dan gigi.
Kacang Merah
1-->Kacang merah dapat meningkatkan energy kerana tinggi kandungan zat besi.
Makanan ini mengandung banyak zat besi yang merupakan sumber utama yang
diperlukan untuk meningkatkan metabolisme dan energytubuh. Kacang
merah juga membantu sirkulasi oksigen ke seluruh tubuh.
2--> Makanan ini baik dikonsumsi bagi mereka yang ingin mengontrol berat badan karena memberi rasa kenyang yang lebih lama dan menjaga gula dalam darah serta menurunkan tingkat metabolisme.
4--> Baik untuk otak
Kacang merah menawarkan manfaat
yang luar biasa bagi otak. Makanan ini mengandung banyak vitamin K yang
menyediakan nutrisi penting untuk otak dan sistem saraf.
5. Sumber vitamin
Kacang
merah juga merupakan sumber yang baik untuk vitamin B, yang penting
untuk sel-sel otak. Vitamin ini memelihara saraf otak dan sel-sel yang
mencegah penyakit yang terkait usia seperti Alzheimer.
6--> Mempermudah buang air besar
Serat yang hadir
dalam kacang merah dapat membantu mempertahankan gerakan usus yang
sehat. Jika dimakan dalam jumlah yang tepat, kacang merah membantu
membersihkan saluran pencernaan. Buang air besar secara teratur
berhubungan dengan rendahnya risiko kanker usus besar.
7--> Kardiovaskular
Kacang merah juga mengandung
banyak magnesium dan serat yang bertanggung jawab untuk menurunkan kadar
kolesterol jahat. Ingin terhindar dari risiko stroke, serangan jantung,
dan penyakit pembuluh darah perifer? Makan kacang merah!
Kacang
merah sangat baik untuk kesehatan tubuh Anda, terutama jantung. Namun
ingat, sesuatu yang dikonsumsi secara berlebihan akan berdampak buruk
pada tubuh.
Kacang Tanah
Kacang tanah membantu meningkatkan kemampuan jantung serta menurunkan risiko penyakit koroner.
Kacang tanah mengandungi Omega 3 dan Omega 9. Dalam satu auns kacang tanah terdapat kira-kira 18g Omega 3 dan 17g Omega 9.
Kacang tanah turut
mengandungi fitosenol yang dapat membantu menurunkan kadar kolesterol
serta kadar trigliserida iaitu dengan cara menghalang penyerapan
kolesterol daripada makanan yang dialirkan di dalam darah serta
mengurangkan penyerapan kembali kolesterol dari hati di samping mengawal
HDL kolesterol.
Kacang tanah juga
mengandungi arginin yang dapat merangsang tubuh untuk menghasilkan
nitrogen monoksida yang berfungsi untuk melawan bakteria tuberkulosis.
Kajian turut
menunjukkan bahawa kacang tanah juga dapat menjadi penurun tekanan darah
tinggi dan kandungan kolesterol dalam darah.
Ia berkesan untuk melegakan penyakit hemofilia atau kecenderungan mudah berdarah, penyakit keputihan dan insomnia.
Minyak dari kacang tanah adalah sumber terbaik untuk mencuci bahagian
perut. Menambahkan kandungan susu badan untuk para ibu
yang menyusukan bayinya, mereka digalakkan untuk mengambil kacang tanah
yang dipanggang bersama susu kambing.
Kacang tanah juga dipercayai mengandungi
bahan-bahan semula jadi yang dapat membina daya ketahanan tubuh untuk
menentang penyakit batuk kering.
Mereka yang makan kacang tanah satu
hingga empat kali seminggu dapat mengurangkan sekurang-kurangnya 25
peratus risiko penyakit jantung koronori jika dibandingkan mereka yang
hanya sekali atau kurang memakannya.
Selain berfungsi sebagai enzim, niasin turut membantu menurunkan kadar kolesterol darah.
#WOW! look at that...geramnya ><
( Namun begitu, bagi
mereka yang menghidapi kanser payudara serta mempunyai masalah kulit
berjerawat atau akne dinasihatkan agar berhenti makan kacang tanah.)